De in 1992 overleden natuurkundige David Bohm heeft veel moois gezegd en geschreven over waarheid en waarnemen. Zijn geloof in heelheid en een wereld waarin mensen in harmonie kunnen samenleven was aanstekelijk. De mensen die met hem hebben gekend beschrijven hem als een wereldlijke heilige. En onlangs ontdekte ik trouwens dat de gesprekken die hij met Krishnamurti heeft gevoerd op spotify gestreamd worden. Een aanrader. Ik deel enkele beschouwingen uit ‘over dialoog’ die ik zo prachtig vond..

‘Het doel van een dialoog is niet om dingen te analyseren, om een debat te winnen, of meningen uit te wisselen. Het doel is om onze eigen mening op te schorten en daarnaar te kijken en om te luisteren naar de mening van anderen, en die eveneens op te schorten om erachter te komen wat dat alles te betekenen heeft. Als we de betekenis zien van al die meningen samen worden we deel van een gemeenschappelijk denken.’

‘Er is niet een ‘weg’ naar de waarheid. in de dialoog komen verschillende wegen aan het licht, waardoor we gaan inzien dat geen van die wegen de weg is.’