Een jaar geleden nam ik mij voor om het netwerken bij congressen en studiedagen iets doelgerichter aan te pakken. Voortaan zou ik recht door zee gaan en mijn gesprekspartner, mits voorzien van een drankje, op ‘de man af’ vragen welke opleiding of training inspirerend is geweest voor hem of haar. Ik kan het iedereen aanraden: je krijgt de mooiste verhalen en de beste idee├źn.En zo kwam ik dus ook in aanraking met het gedachtegoed van Deep Democracy (DD). Het verhaal raakte me meteen omdat het zo aansloot bij wat ik door mijn opleiding theologie en mijn fascinatie voor de kwantum fysica zo diep in mij verankerd heb: de idee dat betekenis ontstaat door verschil. Elke werkelijkheid bestaat slechts als een veelheid en op grond van de werking van het verschil. In die twee zinnen ligt mijn levensfilosofie besloten (nou, vooruit.. er is nog een derde zin die daarbij hoort, namelijk: ‘wie grenzen stelt, schept ruimte’).

In een tweedaagse DD-training leerde ik hoe ik recht kan doen aan ‘mijn levensfilosofie’ bij besluitvormingsprocessen. Ik ervaar nu in mijn werk dat mensen in mijn team zich ook echt gehoord voelen wanneer ik besluitvormingsprocessen op deze manier vorm geef. Zo gaaf!

De werkvormen die ik aangeleerd kreeg, spreken me erg aan. Om twee redenen: door de waarde die toegekend wordt aan het narratief (het doet ertoe welke woorden je gebruikt… en die krijg je bij de training ook letterlijk aangereikt). En doordat het zo resultaatgericht is. Niet: praten om het praten. Ik houd ervan om te oogsten, ook al is de oogst summier.

 

Meer lezen? Ik volgde de training bij https://deepdemocracy.nl/public/