Ik vond een doos met gelukskaarten. Openen dus! De eerste kaart is een voltreffer. ‘Doe een hele dag helemaal niets.’, gebied het kaartje mij. Poeh! Helemaal niets doen. Hoe doe je dat eigenlijk? Als mijn hele dag is ‘op gegaan’ aan kinderen halen en brengen, eten klaarmaken en limonade opdweilen, verzucht ik vaak aan het eind van de dag dat ik ‘helemaal niets heb gedaan’. Maar of ik daar nu gelukkig van word?

Helemaal niets doen! Fysiek is dat natuurlijk onmogelijk. Alleen de doden doen helemaal niets. Vanuit de natuur bezien IS niets doen dodelijk. Een passieve, apathische en lethargische houding zet trouwens ook iedere dokter op scherp. Wat moet ik toch met deze geluksopdracht?

Dat houdt me bezig sinds ik dus op een vreemd toilet deze doos met gelukskaarten aantrof. De vraag die me vooral bezighoudt is: Kun je op afroep niets doen?Als je op de bus wacht, ben je dan aan het wachten of ben je dan niets aan het doen? Als je op de vensterbank zit en naar buiten kijkt, ben je dan niets aan het doen of ben je naar buiten aan het kijken? Kun je op afroep niets doen? Of te wel: Wat ga je doen als je een dagje helemaal niets gaat doen?

Mijn intu├»tie zegt dat niets doen net zoiets is als dagdromen. Zodra je je realiseert dat je aan het dagdromen bent, is het voorbij. ‘Niets doen’ heeft vooral te maken met een ‘state of mind’. Zoals in het schilderij van Vermeer. De dienstbode wacht tot de mevrouw haar brief geschreven heeft. Haar blik dwaalt naar buiten en het dagdromen begint. Is dit het ‘niets doen’ waar het geluk in schuilt?

In mijn studententijd poseerde ik voor een kunstenaar. Urenlang niets doen. Heel vermoeiend en al helemaal geen bron van geluk. Ik herinner me hoe ik de tijd zag wegtikken. Als je je bewust bent van de kloktijd, is dat meestal geen goed teken. Echt geluk, en trouwens ook intens verdriet, doorbreekt de kloktijd.  Intense momenten doen iets met je tijdsbeleving. ‘Echte liefde kent geen tijd’/ ‘Time flies when you’re having fun’. Het gelukmakende ‘niets doen’ doorbreekt ook de klokkentijd.

Een dag helemaal niets doen….leuk idee voor een HEMA-bon.