Menu

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

mijn muzikale biografie

 

Muziek is mijn levensader en voedsel voor mijn ziel. Ik groeide op met klassieke muziek en dan vooral opera. Maria Callas bij het ontbijt! Het duet van de parelvissers als muzikale omlijsting bij alle hoogte- en dieptepunten… Puccini, Purcell, Verdi…het kwam allemaal voorbij dankzij de inbreng van mijn moeder. Zingen is haar lust en haar leven. Toen ik zeven jaar was begon ik met pianolessen. Tot mijn twintigste had ik les en leerde ik niet alleen om het instrument te bespelen maar heel veel meer: doorzettingsvermogen, discipline, aandacht, samenspelen, afstemmen, luisteren en invoelingsvermogen. Maar de belangrijkste levensles die ik hierdoor leerde was: doorspelen nadat je een fout hebt gemaakt. Niet meteen stoppen maar doorgaan en blijven genieten.

Ik speel nog steeds bijna iedere dag piano. Het helpt me om te ontspannen na een dag werken. En juist ook het instuderen van nieuwe werken geeft mij energie…daar blijf ik me over verbazen.. hoe inspanning tot ontspanning kan leiden.  Ik speel regelmatig samen met andere muzikanten. Met af en toe een lunchconcertje of soiree.

Ik bezoek maandelijks het concertgebouw in Amsterdam en geniet daar iedere keer weer van de entourage, de rijke historie en… gewoon van de spanning van een live-uitvoering. Die spanning ervaar ik de laatste jaren nog meer doordat ik een paar weken van tevoren van het programma een speellijst maak in mijn muziekstreamer. En dan luister ik de muziek vele vele malen, tot het in mijn vezels zit. En ik ervaar dan nog meer verbinding en sensatie bij de daadwerkelijke uitvoering. Alsof alles een extra dimensie krijgt.

De vraag die ik graag en vaak aan mensen voor leg bij het nemen van  afscheid is: welke muziek moet ik straks in de auto aanzetten? Dat is een geweldige manier om dan nog het vertrek met minstens een kwartier op te rekken en om de ander nog even beter te leren kennen.

Naast klassieke muziek luister ik ook naar: jazz, soul, fado, Franse chansons, wereldmuziek, symfonische rock (Led Zeppelin)… Kortom: Ik ben een muzikale veelvraat… Behalve dan: techno, operette en volksmuziek a la Frans Bauer…

Foto’s: achter de piano in mijn ouderlijk huis (1978 en 1985)

Het Hybris-trio… wij treden met plezier op in achterkamers.