Stewardship gaat voor mij over kwaliteit van leven voor alles en iedereen; Ondernemen en consumeren met respect voor mens en natuur. Ik omarm ondernemingen en mensen die een ander businessmodel hebben ontwikkeld waardoor ze kunnen bijdragen aan een betere wereld.
In 2007 ontmoette ik de twee oprichters van een van de eerste online winkels voor biologische producten: VanHaverTotGort.nl
Op dat moment waren biologische producten nog niet overal verkrijgbaar en voor gezinnen vaak onbetaalbaar. Zij besloten direct bij de groothandel hun spullen te bestellen en op te halen. Al snel hadden ze een groepje mede-bestellers en reden ze een keer per maand met een busje de bestellingen rond. Van daaruit ontwikkelden ze een netwerk van Haverpunten.

Ik sloot me aan en run nu al meer dan tien jaar een Haverpunt: een keer per maand kunnen klanten bij mij hun bestelling ophalen. Met name de grootverpakkingen zijn in trek: veel voordeliger en minder verpakkingsmaterialen.

Nieuwsgierig? Kijk op http://www.vanhavertotgort.nl

En daarnaast ben ik partner van Ringana. Ik raakte in de ban van hun bedrijfsfilosofie (zij werken volledig circulair) en van hun producten. Ringana maakt alleen maar verse cosmetica en verse supplementen. En daarom vind je Ringana dus niet in de winkels. Alleen al fascinerend vanuit het oogpunt van productieprocessen en supplychainmanagement.

Bij Ringana volgen ze een heldere lijn: pure ingrediënten! Ze werken uitsluitend met natuurlijke, recyclebare grondstoffen. Kunstmatige conserveringsmiddelen, genetisch gemanipuleerde of chemische toevoegingen kom je bij Ringana absoluut niet tegen. De natuur staat aan de basis van alles wat ze doen: vanaf het inkopen van de grondstoffen, de veganistische en diervriendelijke productie tot en met het recyclen van verpakkingsmateriaal. Zo worden de glazenflacons ingepakt een bio-katoenen handdoekje ter bescherming.
Kijk op: http://leontiendekker.ringana.com