Menu

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Ongewassen aap

23 juni 2013 - Author: admin - Comments are closed

green-monkeys-112275__340

Daar stond ik dan, de nacht die je wist…. de derde editie van de Nacht van de Theologie. Andere jaren was ik steeds verhinderd maar nu moest het er maar van komen. Een thuiswedstrijd bovendien: Rotterdam. Dresscode: something blue. Geen probleem. Wel jammer dat ik mijn ragfijne jurk moest doorboren met zo’n afschuwelijke button waar mijn naam op stond. Alle outfits werden bij binnenkomst in een klap ontsierd door witte bordjes op borsthoogte. De toon was gezet: het labelen kon beginnen. Of te wel: netwerken. En ik zag een verrassende nieuwe tactiek: gewoon je visitekaartje her en der laten slingeren op tafels en bij de bar. En er viel me nog iets op: waar waren de katholieken?  De omroep RKK was vertegenwoordigd en ook een behoorlijke delegatie van de TFT. Maar ik heb geen pastores, priesters, bisschoppen, r.k. geestelijk verzorgers, etc. gezien. Veel dominees. Dat wel. Ik dacht altijd dat katholieken wel van een feestje hielden. En ook wel van uiterlijk vertoon, dacht ik. Dit was de wereld omgekeerd. En het hoogtepunt moest nog komen: drie protestantse theologen kwamen in aanmerking voor persoonsverheerlijking. De prijs voor ‘meest spraakmakende theoloog’ ging naar Ruben van Zwieten. De dominee van de Zuidas. En toen kwam het gelukkig allemaal weer goed. In zijn dankwoord haalde hij het beroemde gedicht van Reve aan over zuster Immaculata en de ongewassen aap. En daarmee ontmaskerde Ruben de hele nacht van de Theologie. Het was niets meer dan een feest voor ongewassen apen. En toen er tot besluit nog een prijs werd uitgereikt voor best geklede theoloog, voelde ik de verlegenheid in de zaal. Want iedereen wist het. De echte koningin van het bal ontbrak. Zuster Immaculata.

 

Categories: Geen categorie