Menu

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Advent

16 december 2013 - Author: admin - Comments are closed

man-156732__340

Voor mij kan de advent tegenwoordig pas beginnen als ik de filmpjes van het project Identiteit heb gezien. Drie weken geleden mochten de pabo 2 studenten in een kort filmpje laten zien wie ze zijn.  En dan zie je dus heel veel babyfoto’s en geboortekaartjes. Heel leuk om te zien. Maar bij niemand staat er op het kaartje: ‘Hoera, er is een leerkracht geboren!’

En toch zeggen we weleens over een leerkracht: ‘hij is ervoor in de wieg gelegd!’.

Toen Nelson Mandela werd geboren kwamen er geen regeringsleiders op kraambezoek. Op zijn geboortekaartje stond niet: ‘Hoera, een groot apartheidstrijder is geboren!’ Maar door zijn leven en de betekenis die hij voor de mensen in Afrika kreeg werd zijn geboortedag ook meteen een belangrijke gebeurtenis.

Over de geboorte van Jezus weten we niet veel. Maar toen Jezus gestorven was en er zoveel mensen onder de indruk waren van zijn daden werd ook zijn geboortedag belangrijk. En zo dertig, veertig jaar na zijn dood, bedachten de mensen een verhaal over zijn geboorte. Geboortekaartjes, daar deden ze toen niet aan. Er kwam een engel en die zei: Een koning is geboren. En er kwamen belangrijke mensen op kraambezoek met mooie geschenken.

Het is maar goed dat we bij de geboorte van een kind nog niet weten wat er van hem of haar terecht komt. Wat fijn dat een kind, in onze samenleving, zich mag ontwikkelen tot een eigen individu! Dat maakt het vak van leerkracht ook zo leuk. Je weet nooit of je een nieuwe Andre Kuipers, Mandela of Lady Gaga in de klas hebt zitten.

En wat zou er gebeuren als we ieder kind leren zien als een volgende Mandela?

Of: als we over ons zelf durven na te denken als de nieuwe Mandela?

Met die vragen ga ik de kerst in….

Categories: Geen categorie