Menu

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

leeflijn

18 oktober 2013 - Author: admin - Comments are closed

images

Ruitjespapier! Dat gebruikt een theoloog niet veel. Jammer! Ik hield van de wereld in getallen, van parabolen en grafieken. Die liefde heb ik door mijn studiekeuze helaas vaarwel moeten zeggen.Maar deze week mochten mijn studenten een lijn tekenen op een velletje ruitjespapier: hun levenslijn met hoogte- en dieptepunten.

En zo, op een donderdagochtend, ontmoetten twee werelden elkaar. ‘logos’ ontmoette ‘mythos‘.  In een korte handeling, op slechts een a4tje, kwam het hele leven op tafel. Zoals een dokter op zaal, zo liep ik rond. Ik keek naar ieders levenslijn zoals een arts kijkt naar de hartmonitor. Een vreemde gewaarwording. Je maakt het leven meetbaar. Sommige studenten voelden aan dat het leven zich niet geheel laat vatten in harde data. Een vroeg zich af hoe ze zichtbaar moest maken dat ze in haar dieptepunt toch ook momenten van waar geluk had gekend. Een andere student weigerde om de lijn door te trekken naar de toekomst omdat ze daarmee haar toekomst al zou vastleggen. Haar dromen over de toekomst zou door deze meetlijn bruut worden verstoord. Dat geeft aan dat grafieken en statistieken in onze tijd een behoorlijke status hebben. Zij stellen ‘de werkelijkheid’ voor. Niet voor niets maken reclames graag gebruik van de impact van tabellen en grafieken. In dat opzicht vond ik het optreden van Klaas Knot van de Nederlandse Bank zo bijzonder. Zonder harde cijfers maar puur op intuïtie gaf hij aan dat de economie zich weer langzaam herstelt.

Dokter Knot deed zijn ronde op de zaal en zag een lichte blos op de wangen van zijn patiënt. Jammer dat dokter Rutte meteen om de hartmonitor vroeg.

Categories: Geen categorie